Endüstriyel Çatı Güneş Enerjisi Santral Projelerinde Teklif Şartnamesi -1-

Geçenlerde danışmanlığını yaptığım bir şirket için teklif şartnamesini hazırlayıp yayınlamıştık. EPC’lerin çoğundan hüsrana uğradığımı söyleyebilirim. Çoğunluğu okumadan standart teklif gönderen EPC’lerde vardı. Yalnız sevindirici taraf şartnamemize uygun gönderen EPC’lerde vardı. Bazıları da Hasan sen ne yapıyorsun? Buna gerek var mıydı? diyenler de vardı.

Bana göre gerekliydi, bu şartlara uyan EPC’lerin olması benim doğru yolda olduğumu göstermekte.

Şimdi bu yazı dizimde teklif şartnamesinde standart şartlardan hariç neler olması lazım.

Fotovoltaik Modüllerle Başlayalım

Çoğu burada bildiğimiz standart test koşullarındaki ezbere şartları koymakta. Bu bana göre yetersiz.

Neler olması gerekir bir bakalım…
  • İlk başta teklifte modülün markası ve modelinin belirtilmesi gerekir. Çoğu tekliflerde şirket A veya şirket B veya şirket C ifadeleri görüyorum. Biz burada ciddi bir iş yapmakta değil miyiz, o zaman teklif veren şirkette ciddi bir çalışma yapsın, değil mi? A,B ve C arasındaki markalar arasında fark olamaz mı, olabilir. Ayrıca o markanın hangi modelini kullanacağı da yazmamakta. Bundan dolayı teklifte ve/veya kullanılmadan tek bir “marka ve model” belirtilmesi gerekir.
Aldığınız Modüller gerçekten TÜV sertifikalı mı?
  • Teklifte belirtilen “Marka ve Modelin“ BOM listesi de teklife koyulması gerekir. Neden teklifte BOM listesini istememiz lazım. Aynı “Marka ve Modelin” üreticiler de çeşitli BOM listesi olduğunu bilmekteyim. Baştan hangi hücre? Hangi Backsheet? Hangi Junction Box?  v.s. kullanılacak, yatırımcı olarak bilmek hakkım değil mi? Ayrıca teklif edilen BOM listesi TÜV sertifikasında yapılan testle birbirini tutmakta mı? TÜV testindeki BOM listesi ile size verilen BOM listesi tutmadığında size gelen ürünün hukuken sertifikası yok sayılmaktadır.  Bir şirket TÜV sertifikası alırken BOM listesini de vermektedir. Verdikleri BOM listesindeki ürünle olan “Marka ve Modele”  sertifika almaktalar. BOM listesi değiştiği an sertifika hukuken geçersiz. Bundan dolayı teklif edilen “Marka ve Modelin”  BOM listesini isteyiniz, opsiyonel olarak üreticiden bu “marka ve model” için TÜV sertifikası alırken kullandığı BOM listesini de istemek gerekir.
  • Ürün ve performans garanti süresi detayları ile teklifte belirtilmesi gerekir.

Ürün Sorumluluk Sigortası nedir?

  • Modül üreticisinden teklif edilen ürün için “Ürün Sorumluluk Sigortası” aranması gerekir. Ürün Sorumluluk Sigortasının limiti minimum 10. 000.000 USD olması gerekir. Neden Modül Ürün Sorumluluk Sigortası. Fotovoltaik modüllerden kaynaklanan bir vaka da, zararlarınızın karşılanması için. Normal sigorta, tek güneş enerjisi santralin zararını öder, sizin o süre zamanında kendi şirketinizin esas faaliyet alanı olan çalışması durmakta ve tesisinizde üretim yapamayacaksınız. Her gün kendi faaliyet alanınız olan üretimden finansal kaybınız olacak, bunu kim karşılayacak? İşte burada “Ürün Sorumluluk Sigortası” giriyor, bu zaman içindeki finansal kaybınızı sigorta karşılamakta. “Ürün Sorumluluk Sigortası” yapmış olan üretici bir taraftan garanti de vermiş oluyor ve güvenilir olduğunu da ortaya koymakta. Bundan dolayı fotovoltaik modüllerinizde “Ürün Sorumluluk Sigortası” olma şartını koymanız gerekir.
Oteller için özel madde gerekir mi?
  • Bundan hariç sahil bandında olan işletmeler için EN 61701 sertifikası aranması gerekir. Yalnız burada dikkatli olmamız lazım, burada 6 çeşit seviye mevcut. Her 61701 aynı değil, sahil bandındaki yerleşim yerlerinde en az seviye 4 aranması gerekir ve sahile sıfır ve en fazla 1 km yakınlığında olan yerlerde seviye 6 aranması benim tercihimdir.
  • Arıtma Tesisleri, çiftliklerde ve ona benzer işletmelerde EN 62716 Amonyak Korozyon Testi mecbur kılınması gerekir.

Fotovoltaik modüllerde dikkat edilecek sadece bunlar değil daha fazlası var, her şeyi de Hasan’dan beklemeyin. Biraz sizde kafa yorun…

Bugünlük fotovoltaik modüller ile bölümümüzü kapatalım ve devamını yazımızın öbür dizisinde devam edelim. Bugünlük hoşçakalın.

 

 

Dipl. Ing. (FH) Hasan YİĞİT

hasan@enerjibaba.com


14’üncü Dünya Enerji Kongresi ve Fuarı

13 – 15 Ekim 2021 – ANTALYA

You may also like...