Üretimde Yeni Teknolojiler Serisi
1- Yarıya Kesilmiş Fotovoltaik Hücre ile Panel Üretimi
Yarım Hücre Fotovoltaik Modül, tam olarak yarıya kesilmiş hücrelerden tasarlanmıştır. 2 yıl öncesinde kadar 60 ve 72 hücre li olarak standart üretilen modüller, bu değişiklik ile 120 HC ve 144HC olarak adlandırılmaktadır. Fotovoltaik Hücre üzerindeki BB artışından dolayı (5BB den 9/10/12 BB geçiş) Modül ebatlarında da değişiklik söz konusudur.
Avantajları:
Bir panelde hücre gölgelendiğinde, diğer gölgelemeye maruz kalmamış hücreler ürettikleri enerjiyi ısı olarak ilk gölgeli hücreye boşaltabilir. Bunun, uzun süre devam etmesi halinde potansiyel olarak güneş paneline zarar verebilecek bir sıcak nokta oluşturur. Panel hücre dizilerinin iki katı, yalnızca yarısı kadar ısı anlamında gelir.
Daha düşük ısı üretimi panele daha az zarar verir ve böylece sıcak nokta hasarına karşı dirençte bir gelişme olur ve modülün ömrünü uzatır.
Yarıya kesilmiş hücreli panellerde, baypas diyotları , tüm panel yerine gölgeli kısımdan güç kaybını sınırlar. Akımın gölgesiz kısımda hareket etmesi için yedek bir yol oluşturur ve akımın gölgeli kısımdan geçmesini engeller. Aşağıda gösterildiği gibi kısmi gölge koşullarında gölgelendirmenin etkisini azaltır ve performansı artırır.
Yarım hücreler, Fotovoltaik modülün panel dayanıklılığını artırarak daha uzun süre kullanılmasına olanak sağlar. Yarıya kesilmiş hücrelerle gün içerisindeki ısınma ve soğumalarda genleşme ve çekme azalacağı için daha sonradan oluşan hücre üzerindeki kılcal çatlaklarla karşılaşılma ihtimali azalmış olur.
Ayrık Junction box kullanıldığı için iç direnç azalırken, metalizasyonda düşer. Bu tip Junction box sayesinde arka tabakadan hücre yüzeyine ışığın iç yansıması arttırılır. Ve ayrık Junction box ısınmayı da bölerek çıkış gücünün ısınmadan kaynaklı etkisini azaltır.
M. Cevdet Eren, Msc
Birkaç güzel anlatım yapılmış video linkleri aşağıda mevcuttur.
https://www.youtube.com/watch?v=0qJQGWnrzts&t=138s
https://www.youtube.com/watch?v=JziP-RKDm4Y
https://www.youtube.com/watch?v=xM-uV_OSoG8
14’üncü Dünya Enerji Kongresi ve Fuarı
13 – 15 Ekim 2021 – ANTALYA