YETÜD Basın Bülteni “Sanayicilerimiz YEKA’lar ile rekabetçi olacak”

Bilindiği gibi geçenlerde Niğde, Hatay ve Urfa da toplam da 1.000 MW gücünde ikinci YEKA ihalesi daha ihale yapılmadan iptal edildi ve arkasından birinci YEKA ihalesini kazanan Kalyon ve Güney Koreli Hanwha şirketlerin ayrılacağı duyuruldu. Bu gelişmelerden sonra sektörde bunun yerine Mini-YEKA’lar hayata geçirilmesi istenmekte. YETÜD olarak bizim burada Hükümete boşalan bu sahalarda başka bir önerimiz mevcut.

YEKA veya Mini-YEKA Türkiye de elektriğin içindeki yenilenebilir enerji’nin payının yükselmesi için güzel bir yöntem. YETÜD olareak biz Mini-YEKA yerine ekonomiye katkı verebilmek için “Lisanssız YEKA” modelini önermekteyiz. Mini-YEKA’lar sanayicimize ve işletmecilerimize direk bir fayda vermemektedir. Türkiye’nin ve Derneğimizin önceliği sanayicilerimizin ve işletmecilerimizin elektrik maliyetlerini düşürülmesi ve uluslar arası pazarda rekabetçi olmasıdır.

Mevcutta çalışma yapılmış olan Niğde-Bor,Hatay-Erzin, Şanlıurfa-Vıranşehir ve Konya-Karapınar sahalarını Lisanssız YEKA’ya çevirmek. Bilindiği gibi çoğu sanayicilerimizin ve işletmecilerimizin çatıları güneş enerjisi sistemi kurabilmek için yeterli değildir. Örnek olarak bilindiği gibi Hastaneler ve Oteller yüksek elektrik tüketmekteler ve çatılarına kurulabilecek bir sistem ile yalnızca tüketilen elektriğin belki yüzde 3-5 karşılayabilmekteler.  Belirttiğimiz sahalarda İstanbul, Ankara, Kocaeli ve diğer 78 ilimizdeki yüksek elektrik tüketimi olan işletmeci ve sanayicilerimiz bu Lisanssız-YEKA bölgesinde bir yarışma modeli ile sözleşme güçleri kadar Güneş Enerjisi santral kurma hakkı alabilmeleri gerekir.

Bu sistemi hayata geçirebilmek için lisanssız elektrik üretimi yönetmenliğinde bazı değişikliler gerekecek. İlk başta “üretim ve tüketim yeri aynı dağıtım şirketler sınırları içinde olması” ifadesi kaldırılması gerekiyor. İstanbul, Ankara, Kocaeli ve diğer 78 ilimizdeki işletmeci ve sanayicilerimizin ürettikleri elektriği kendi illerinde ki tüketim noktasında sorunsuz mahsuplaşa bilmeleri için.

Mevcut sahalarda öncelikle Lisanssız-YEKA modelini hükümetimiz hayata sokarsa, bu aynı zamanda ekonomimize ve şirketlerimize daha çok faydalı olacaktır. Sanayicilerimiz ve İşletmecilerimizin en büyük masrafların başında gelen elektrik maliyetidir. Bu tür uygulama ile bu yüksek masraf kalemini düşürmüş oluruz. Elektrik masrafını bu yöntem ile düşürdüğümüz zaman sanayici ve işletmecilerimiz uluslar arası pazarda daha çok rekabetçi olabilirler, bu da beraberinde yeni istihdam kapısı açar. Bununla beraber işsizlik sayılarımızı düşürmüş oluruz.

Güneş enerjiden elektrik üretimi tabana yaymak istiyorsak dernek olarak  Mini-YEKA yerine Lisanssız-YEKA ‘lar deriz.

Yenilenebilir Enerji Tüketiciler Derneği – YETÜD

Dipl. Ing. (FH) Hasan YİĞİT