Pazar alışveriş paranız güneşten gelebilir

Yeni bir oluşum olan Yenilenebilir Enerji Tüketiciler Derneği Genel Sekreteri Hasan Yiğit ile enerji sektörü üzerine konuştuk.

RÖPORTAJ: IŞIK TUNÇEL

Yenilenebilir Enerji Tüketiciler Derneği olarak neler yapıyorsunuz?

YETÜD yeni bir oluşum, ana amaçlarımızdan biri yenilenebilir enerji santrali kuran yatırımcıların kurulum aşaması başta olmak üzere mağduriyetini önlemek ve şirketler ile üreticilerin tarafından baktığımızda da 2 taraf arasında ilk başta ara buluculuk yapmak. Yani yatırımcının sorunlarını ortadan kaldırmak istiyoruz. Yenilenebilir enerjiyi tabana yayabilmek için sempozyumlar ve çeşitli eğitimler gerçekleştirerek her bireyin kendi elektriğini üretebileceği günleri hedefliyoruz. Kısa süre içinde YETÜD’e Türkiye’den 100’ü aşkın kurulum ve ürün hatası ile şikayet geldi. Çoğu şikayetler maalesef hatalı tasarım ve kurulum ile ilgili. Güneş enerjisi santralleri bir sistem entegrasyonudur. Burada tasarımdan ürün seçimi ve uygulamaya kadar bir zincirden söz ediyoruz. En zayıf halka, sistemin başarısının ölçüleceği noktadır. Türkiye’de maalesef çoğu zaman bu zayıf halka elemanlardır.

Antalya bölgesinde evlerin çatılarına güneş enerjisi sistemi kurmak ne kadar faydalıdır?

Bilindiği gibi GES çalışmalarında bakanlık tarafından 10 KW’a kadar yatırımın önü açılmıştır.  Bakanımız Fatih Dönmez’in dediği gibi “Güneşten Elektrik Üretimi Çatıya Anten Takmak Kadar Kolay Olacak”. En son düzenlemeler ile 10 KW altında çatı ve dış cepheden güneş enerjisi sistemlerinden ürettiğimiz elektriğin fazlasını şebekeye satabiliriz ve işin en önemli noktası bu gelirler vergiden muaf.

Şimdi Antalya’ya gelelim. Bölgede çatılara kurulan güneş enerjisi sistemlerin geri dönüşü 5-6 yıl gibi kısa bir süredir. Yüksek kaliteli ürünler kullandığımızda ve doğru bir kurulum ile burada en az 25 yıllık ömrü olan bir sistem elde edebilirsiniz. En fazla 6 yıl sonra anaparasını ödemiş olduktan sonra, kendi tükettiği elektriği sistem sahibine bedavaya gelmiş olacak. Satılan üretim fazlası elektrikten gelecek para ile hanelerin pazar alışveriş parası da çıkacak.

Teknik olarak bu sistemlerin bir sınırı var mıdır?

Elbette. Her abone sözleşme gücü ölçüsünde 10 KW kurulu gücü geçmeme şartıyla çatısını ve dış cephesine bu sistemi kurabilir. Apartmanlarda, bütün mülk sahiplerinin rızası alınarak sistem inşa edilebilir.

Geçtiğimiz günlere bin MW YEKA ihalesi iptal edildi. Bunun yerine Mini-YEKA çalışmalarının önü açılacak görünüyor. Bu konuda neler söyleyeceksiniz?

YEKA veya Mini-YEKA Türkiye’de elektriğin içindeki yenilenebilir enerjinin payının yükselmesi için güzel bir yöntem. Yalnız Mini-YEKA yerine “lisanssız YEKA” modelini öneriyorum. Mini-YEKA’lar sanayicimize ve işletmecilerimize direkt bir fayda sağlamaz.  Sanayicilerimizin ve işletmecilerimizin elektrik maliyetlerinin düşürülmesi öncelik olmalıdır. Bilindiği gibi çoğu sanayicilerimizin ve işletmecilerimizin çatıları yeterli değil. Mesela hastaneler yüksek elektrik tüketiyor ve çatılarına kurulabilecek bir sistem ile yalnızca tüketilen elektriğin belki yüzde 3-5 karşılanabiliyor.  Belirttiğimiz sahalarda İstanbul, Ankara, Kocaeli ve diğer 78 ilimizdeki işletmeci ve sanayicilerimiz bu Lisanssız-YEKA bölgesinde bir yarışma modeli ile asgari sözleşme güçleri kadar güneş enerjisi santral kurma hakkı alabilir.  Tabi bu noktada lisanssız elektrik üretimi yönetmenliğinde bazı değişikliler gerekecek. İlk başta “üretim ve tüketim yeri aynı dağıtım şirketler sınırları içinde olması” ifadesinin kaldırılması gerekiyor. Söz konusu illerimizdeki işletme ve sanayicilerin ürettikleri elektriği kendi illerindeki tüketim noktalarında sorunsuz mahsuplaşabilmeleri için… kısacası Lisanssız-YEKA modeli hayata geçerse bu aynı zamanda MİNİ-YEKA çalışmasından daha fazla ekonomiye katkı sunar. Tabi bu yatırımların en önemli noktalarından biri de istihdam artışıdır.

Kaynak: https://antalyakorfez.com/haber/25978-pazar-alisveris-paraniz-gunesten-gelebilir

You may also like...