Yerli Üretime Destek Zamanı – Hasan YİĞİT

Son zamanlar küresel pazarda yeni bir rüzgar esmekte. Ülkeler kendi sanayisini korumak için ekstra tedbirler almakta. Uzun zamandır Avrupa Birliği ile Gümrük Birliği anlaşması mevcut olsa bile bazı Türk ürünlerine tek taraflı sınırlamalar mevcut.

Almanya da gecenler güneş enerjisi sektöründe 34 kuruluş hükümete yerli üretim ve yerli AR-GE’ye desteğin artırılması ve yeni modeller üzere bir mektup yazdılar.

Ve en son Donald Trump’ın kendi sanayisini korumak için yıllardır ortak iş yaptığı ülkelere karşı bile gümrük vergisi getirmesi şaşırtışı değildi.

Neden mi?…

Bu uzun zamandır beklenen bir durumdu, uzun zamandır ülkelerin kendi sanayisini korumak için koruma mekanizması planlama ayak sesleri duyuluyordu.

Benim ön görüm ABD’nin başlatması ile “Küresel Gümrük Birliği” domino taşı gibi arka arkaya düşecek ve her ülke kendi koruma mekanizmasını hayata geçirecek.

Bizde Türkiye olarak kendi güneş enerjisi ekipman üretici sektörünü korumamız lazım. Bunun için ilk önce kendi menfaatimizi düşünerek gözetim belgesinin delinmemesi için çaba göstermemiz lazım ve bunun devam edilmezi için birlik olmamız gerekir. Gümrük vergisi tek Çin Halk Cumhuriyeti ile sınırlı kalmaması lazım, Hindistan, Tayvan, Malezya, Vietnam v.s. gibi ülkelere de uygulanması gerekecek.

Türkiye’nin kendi sanayisini korumak ve kalkındırmak için Gümrük vergisi ve gözetim belgesi ile sınırlı kalmaması gerekecek. Hükümetimizin güneş enerjisi ekipman üretim sektörüne teşvik paketleri hayata geçirmesi gerekir.

“Süper Teşvik Paketi” güzel bir başlangıçtı. Bu paket içinde güneş enerjisi sektörünü yakından ilgilendirilen 2 proje de bulunması çok güzel bir sinyal ve başlangıç. Buradan “Süper Teşvik Paketini “ kazanan ekoRE şirketine ve CEO’su Serhan Süzer Bey’e başarılar dilemek isterim.

Teşvik paketleri mega projeleri ile sınırlı kalmaması gerekiyor. Sektörümüzde 30’un üzerinde modül üreticileri bulunmakta. Bu tür işletmelerde ingot ve hücre üretimi bulunmasa bile Türkiye ekonomisine büyük katkı sağlamakta, en başta istihdam.

Hükümetimizin mega projelerden hariç mevcut’ta bulunun ileri teknoloji üretim yapan şirketlere de teşvik paketi getirmesi Türk üreticilerini güzel bir destek olur. Gelecek seçimlerden sonra kurulan yeni hükümetten beklentim yerli üretimi desteklemek ve kalkındırmak için sanayicilerimiz için teşvik paketleri çıkarmaları. Güneş enerjisi ekipman üretim sektörünü bu tür paketler ile yurt dışı pazarında rekabetçi olmasını kolaylaştırır.

Şimdi yabancı üreticiler bu yazıma karşı geleceklerini biliyorum. Yüksek mevkide bir bürokratımızın bir yabancı yatırımcı ya söylediği sözleri hatırlamaktayım. Türkiye’de üretim yapmanın 2 yolu var; birincisi kendiniz burada fabrika kurar ve üretim yaparsınız ve ikincisi Türkiye’de bir modül üreticisi ile anlaşıp kendi ham maddelerinizi getirip bu üretici de OEM üretim gerçekleştirebilirsiniz.

Yazımı bu sefer yabancı üreticilere seslenmek istiyorum. Türkiye’de kendi fabrikasını kurmak istemeyen yabancı modül üreticilerine, Türkiye de OEM üretim yapmaya davet etmek istiyorum, Türkiye’mizde kaliteli fotovoltaik modül üreticilerimiz de mevcut, bunlardan biri Kayseri’deki SOLONN Enerji’nin 3 Uzak Doğulu şirkete kendi üretim bandında OEM üretim yaptığı gibi.

You may also like...