Fabius: Dünya iklim değişikliği konusunda zamana karşı yarışıyor

Fransa eski başbakanı Laurent Fabius, dünyada, iklim değişikliğinin düşünülenden daha hızlı olduğu, zamanla yarıştığını, 2017’nin en sıcak yıl olarak rekor kırdığını söyledi.

Kıbrıs Enstitüsü’nün düzenlediği Konferans, Kıbrıs Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Nicos Anastasiades’in himayesinde, Kıbrıs’taki Avrupa Koisyonu Temsilciliği’nin desteğinde Lefkoşa’da yapılan ve 35 ülkeden bilim insanının katıldığı ‘Akdeniz ve Orta Doğu’da İklim Değişikliği; Sıkıntılar ve Çözümler’ konulu Uluslararası Konferans’ın açılışında konuşan Fabius, iklim hareketleri anlamında bugün nerede olunduğunu anlattı, durum tedirgin edici olduğu için açık konuşacağını belirtti.

2015’te Paris İklim Zirvesi’nde merkezi bir rol üstlenen, 195 ülke tarafından kabul edilen küresel ısınmayı engelleme sözüyle başarılı bir sonuca varan görüşmelerde rehber olan Fabius, Paris Anlaşması’nın başarısına rağmen bugünkü genel durumun kritik olduğunu, bazı yönleriyle daha da kötü olduğunu bildirdi.

2017’nin en sıcak yıl olduğuna ve en sıcak üç yıldan biri olduğuna, ortalama küresel ısının 2017’de 1 derece artış gösterdiğine dikkat çeken Laurent Fabius, 2030’da veya belki de daha önce 1,5 dereceye çıkabileceği uyarısında bulundu.

2050’de iki dereceyi aşacağını, bu tarihin kendilerinin hedefinin 50 yıl öncesi olduğunu ifade eden Fabius, buna ek olarak artışla ilgili geçen yılki çıkarımların bir süre istikrarlı kalınsa bile yükselişte olduğunu kaydetti.

Hava aşırılıkları daha yoğun biçimde geldiği ve daha fazla zarar, insan yaşamı kaybı ve harcamaya neden olduğu için bozulmanın düşünülenden daha kötü ve hızlı olduğuna işaret eden Fabious, okyanuslar, ormanlar ve kirlilik ve genelde çevreyle ilgili rakamların önemli olduğunu ve kırmızı alarma geçildiğini duyurdu.

Dünyanın enerji ihtiyaçlarının da kötüleştiğini, yenilenebilir enerjilerin hızlı gelişmesine rağmen maalesef tüm dünya enerji ihtiyacının %80’inin hala fosil yakıtların yanmasıına bağlı olduğunu hatırlatan Laurent Fabius, teknoloji ve finansman anlamında da yenilenebilir enerji kaynaklarına daha kolay erişeilebildiğini ve öncesinden daha ucuz olduğunu anlattı.

Fransız yetkili, yeni Amerikan başkanının Paris Anlaşması’ndan geri çekilme niyeti olduğunu açıklamasıyla büyük bir gerileme yaşadığını, durumun ciddiliğine bakıldığında bunun yalnızca dünyayı ikinci en büyük kirletenin Paris Anlaşması’ndan çıkması bakımından değil diğer bazı ülkelere anlaşma içinde kalıp kalmamaları konusunda bazı şüpheler yaratmada çok kötü bir örnek olması bakımından da tehlikeli bir saçmalık olduğunu ifade etti.

Birçok ABD şehri, üniversiteler ve kuruluşların, Başkan Trump’ın kararının, iklim değişikliğine yönelik dünya çapında bir harekete zarar vermeyeceği taahhütlerine rağmen bunun çok ciddi bir darbe olduğunu belirten Fabius, ayrıca bazı ülkelerin davranışıyla ilgili bazı sorunlar bulunduğuna dikkati çekti; “Güney Asya’nın bazı ülkeleri, yeni kömür santrali tesisi inşa etme kararlarında ısrar ederlerse, ısıdaki 2 derecelik artış hedefinin çok, çok zor, hemen hemen imkansız hale gelebileceğini duyurdu.

Aynı şeyin petrol üreten ülkeler için de geçerli olduğunu, yenilenebilir enerjilere geçmeleri gerektiğini belirten Fransız yetkili, tüm bu seçeneklerin kolay olmadığını ancak kararlarının küresel iklim hareketindeki başarı için önemli olduğunu söyledi.

Enerji uyuşması ve özellikle yenilenebilir enerjide yatırım düzeyinin gelecek yıllarda önemli bir konu olacağını, karbon fiyatlarında ilerlemenin belirleyici olacağını kaydeden Fabius, bir başka büyük zorluğun Paris Anlaşması’nın kendisinin uygulanmasında olduğunu, şimdi daha somut bir şekilde uygulanması gerektiğini belirtti.

Ünlü Paris çalışma programının şimdi görüşülmekte olduğunu resmi olarak gelecek Aralık’ta onaylanacağını, şu ana kadar görüşmelerin çok zor geçtiğini anlatan Laurent Fabius, şeffaflık, izleme ve finansman gibi ana konularda önemli kararlar alındığını, daha zengin ülkelerin kamu ve özel sektörlerinde 2020’ye kadar en az 100 milyon dolar harcamada daha hassas olmayı taahhüt ettiklerini duyurdu.

Fransız yetkili, “Kısacası 2018-2020 dönemi şüphesiz üç yıllık dönemi temsil etmektedir. Genelde çevre ve özelde iklim kader anıyla karşı karşıya kalacaklardır. Zamana karşı yarışıyoruz. İklim değişikliği zamana bağlı bir konudur. İklimde bozulma biyo çeşitlilik, eko sistemler, ayrıca sağlık, gıda, güvenlik, göç, barış ve güvenlik üzerinde oldukça büyük sonuçlar yaratacaktır” dedi.

Bölgedeki sıkıntılarla ilgili olarak Orta Doğu ve Kuzey Afrika’daki zorluklardan da söz eden Fabius, çok büyük kirlenme hareketlerinin, tozlanma sıklığında artışın, solunum hastalıklarına, iklim değişikliğinin artmasının havadan geçen hastalıkların yayılmasına neden olacağını bildirdi.

Laurent Fabius konuşmasında, çevre girişimi için Küresel Anlaşma’nın kabul edilmesi çağrısı yaptı; çevrenin temel ilkelerini gerçekçi bir şekilde toplamak için uluslararası bir anlaşmaya ihtiyaç duyulduğuna inandığını vurguladı.

Kıbrıs Enstitüsü Başkanı Costas Papanicolas da konferanstaki konuşmasında, enstitünün üretmekle yükümlü olduğu veri analizleri ve modelleme sonuçlarının detaylandırıldığını, bunların Doğu Akdeniz ve Orta Doğu Bölgesi’yle ilgili olduğunu açıkladı.

Papanicolas, Paris Anlaşması’nın rehberliğinde en iyi göç senaryosunda, sıcaklıkların bölgenin birçok yerinde 2 deredenin üzerine çıkacağını, kuraklıklar ve aşırı sıcaklıkların daha sık, bölgenin karşı karşıya bulunduğun bazı ürkütücü sorunların daha da ağırlaştığının görüleceğini duyurdu.

Costas Papanicolas, iklim öngörülerinin hiç iç açıcı olmadığını, bu sorunlu bölgede ciddi göçün ve muazzam güvenlik konularının ortaya çıkacağını ifade etti.

Kaynak:  Kıbrıs Haber Ajansı (KHA)

http://www.abhaber.com/fabius-dunya-iklim-degisikligi-konusunda-zamana-karsi-yarisiyor/

You may also like...