Türkiye’nin gıda atıklarına talibiz

Temel İhtiyaç Derneği Kurucu Başkanı ve Ekore Teknolojileri CEO’su Serhan Süzer, hazırladıkları projeyle Türkiye’nin her ilinde enerji yatırımcıların desteğiyle biyogaz tesisi kurarak organik atıkları ayrıştırıp yeniden gübre haline getireceklerini söyledi.

Yenilenebilir enerji ve sürdürülebilirlik adına neler yapıyorsunuz?

Enerji sektörü 5-10 yıl önceki tahminlerime doğru gidiyor. Çok kritik sektörlerin başında finans ve enerji geliyor. Doğal olarak devletler işin içinde aktif olarak kuralları belirliyorlar. Eninde sonunda yenilenebilir enerjinin ağırlığı her geçen gün artacak. Türkiye neden %100 yenilenebilir enerjiyi hedeflemeli çünkü ülkemizde o kadar önemli doğal kaynaklar var ki… Sadece güneş enerjisi bile Türkiye’nin bütün enerji tüketimine yeter de artar bile. Siyasi irade bu işin arkasında olsa maksimum 5 senede her şey yenilenebilir enerjiye döner. Biz 3 yıldır canhıraş bir şekilde çalışarak projelendirdiğimiz Niğde’deki güneş enerjisi tesisinde ingot ve hücre üretimi ile entegre bir tesis kuracağız. Bu tesisle Türkiye’de ilk olarak %100 güneş enerjisinden yerli üretim sağlayacağız. Güneşi oturtursak diğerleri peşinden gelecek. Tüm projeler sürdürülebilirlik anlamında olacak.

Çatı üstü GES’ler geleceği kurtarır mı?

Herkes enerji sektöründe neyin ne olduğunun farkında bu nedenle enerji sektörünün tüm oyuncuları ortak akılla doğru olanı yapmak için harekete geçmeli. Mesela çatılarla ilgili bir türlü tam olarak başlanılmıyor. Artık çatılarda dağıtık sistem dönemine girildi. Enerjide verimlilik adına yerinde üretim yerinde tüketim çok önemli.  Bu da çatılarda finans sorununu çözmekle gelişebilir.  Ancak bu finansın sağlayıcısı olacak bankaların büyük bir çoğunluğu güneş enerjisinin G’sinden dahi anlamıyor. Temelden bir eğitim verilerek insanlarda bunun bir gelenek olduğu algısını oluşturmalıyız. Bankacıların bu anlamda risk analizi hazırlayarak santral kurmak isteyen yatırımcının sorularına yanıt vermeleri çatı üstü GES yatırımlarının önünü açacak. Kamu ve özel sektör paydaşları oturup doğru bir mekanizma oluşturmalıyız. Ve bu mekanizmayı basın aracılığıyla kamuoyu ile her fırsatta paylaşmalıyız. Puzzledaki parçaları birleştirmeden ve işin uygulamasındaki aksaklıklar çözülmeden bir yol alamayız. Yeni yapılacak evlerde aynı deprem sigortası gibi, çatıların güneş paneliyle yapılması zorunluluğu getirilmeli. Bu hem yatırım hem de bir kamusal görev. Siyasi irade isterse 5 yılda her şey yenilenebilir enerjiye döner.

Türkiye’den neden bir Elon Musk çıkmıyor?

Yenilenebilir enerjinin bize bahşettiği iki ana unsur var.  Doğal kaynaklar diğeri de teknoloji. Teknoloji insanoğlunun yapabileceği bir şey, bunu sürekli geliştirebiliriz. Ben ömrüm yettikçe Türkiye’den global bir marka çıkaracağım. Hedefim Türkiye’den bir marka çıkarmak. Yani bu topraklardan kendine ait bir marka çıkarmayı hayal ediyorum. Çünkü bu bizim elimizde. Teknolojilerin gelişmesi için çok önemli çalışmalar yapan insanlar var. Bizim ülkemizde kendi insanımızın değeri pek bilinmiyor. Oysa ülkemizde o kadar değerli insanlar var ki. Yeter ki dışardan gelen kişiye hayranlığımızı dengeleyip kendi öz değerlerimize sahip çıkalım. Ne zaman çok önemli bir projeye başlasak engelleme mekanizması doğuran insanlar ne yazık ki ya taklit ediyor ya da kıskanma ile aşağı çekme kültürü var. Biz kendi insanımıza sahip çıkarsak Türkiye’de de Elon Musklar çıkacak.

İsrafı önlemek adına Dünya’ya öncü olan bir gıda bankacılığı modeliniz var. Bu modeli bizimle paylaşır mısınız?

Tider’de oluşturduğumuz model Dünya’da yok. Tüm dünya bu modeli örnek alacak. Bu modelin hayata geçmesi adına iki önemli iş var. Bunlardan ilki gıda bankacılığının standartasyonudur. Bunların tedarikinin sürekli hale getirilmesi ve yardım eforunun devamının sağlanması şart. Tabi bu israfı önleyerek sağlanmalı. İkinci boyut ise gıda bankacılığının bir amaç değil araç olduğunu göstermeye çalışıyoruz. Çünkü insanlara bu ürünleri verince aranızda bir ilişki başlıyor. Bir şekilde o ailenin kalkınmasını sağlıyorsunuz. Bir destek bulutu programımız var kimin neye ihtiyacı olduğunu kaymakamlarla işbirliği halinde gerçekleştiriyoruz. Aynı zamanda destek İK birimimizde ailede işe ihtiyacı olan bireyleri belirleyerek niteliklerine göre iş bulmalarına yardımcı oluyor. Tabi bu çalışmaların bir de STK yönü var. STK ve kamu desteği de bu yolculuğun verimi anlamında çok önemli.

Her ilde biyogaz tesisi kurmak istediğinizi aktardınız. Bu çalışmanızın ana amacı nedir?

Gıda üreticilerinden ve perakendecilerden gıda bankalarına bağışlar oluyor. Bu üç şekilde oluyor. Gıda bankaları hayvan barınakları ve biyogaz tesisleri. Dolayısıyla marketlerden ya da perakendecilerden temin edilecek ürünler 3’e ayrılacak. İnsanlar için olanlar gıda bankalarına gidecek. Hayvanlar için olanlar hayvan barınaklarına, organik atıklarda biyogaz tesislerine.Bu bir matrix her bir model birbirini besleyecek. Bizim israfı önleme modelimiz bu. Organik atıkların ayrışması sonucu toprak benzeri bir maddeye dönüşmesi olarak tanımlanan Kompost ekolojik sistemi, toprağın verimliliğini de sürekli kılıyor. Anadolu’nun her toprağı çok değerli. Ülkemizin kalkınması dışa bağımlılığın önüne geçmek ve temiz bir çevre için hepimizin düşüncesi bu olmalı. En başta çocuklarımızın geleceği için bunu yapmak zorundayız.

Dünyada ve Türkiye’de çevreye, enerjiye, israfa yönelik çalışmalarını sıklıkla izlediğimiz Aktivist İş Adamı Serhan Süzer ile geleceğin Türkiye’sini konuştuk. Kendisinden bahsederken kullanılacak o kadar çok tanım var ki… Kendi adıma vatanını seven, duyarlı bir dünya insanı demeyi tercih ediyorum… Serhan Süzer, 18 yaşından bugüne Türkiye’nin enerjide bağımsızlığı için %100 yenilenebilir enerji adına hayaller kurup son 5 yılda bu hayallerin birçoğunu gerçekleştiren bir iş insanı.  Aynı zamanda Temel İhtiyaç Derneği Kurucu Başkanı olan Süzer’in önümüzdeki günlerdeki en önemli çalışmalarından biri de enerji yatırımcıları ile birlikte her ilde bir biyogaz tesisi kurmak…  

8 ülkenin yarıştığı Dünya yoksullara yardım projeleri kapsamında dünya gıda bankalarının oylarıyla birinci olan Temel İhtiyaç Derneği (TİDER) bu kez de Türkiye’nin her ilinde enerji yatırımcıların desteğiyle biyogaz tesisi kurarak organik atıkları gübreye dönüştürecek. TİDER Kurucu Başkanı ve Ekore Teknolojileri CEO’su Serhan Süzer, yerel yönetimlerle işbirliği halinde yürütmeyi hedefledikleri projeyle çevreye ve sürdürülebilirliğe katkı sunacaklarını vurguladı.

Kaynak: Antalya Körfez Gazetesi – Işık TUNCEL

You may also like...