SOLARTÜRK A.Ş. Yön. Krl. Bşk. Osman Özberk Bey’den Solar Sektöründeki Sorunlar ile ilgili önemli açıklamalar

SolarTürk A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Osman Özberk ile bir Gazetenin yaptığı ve sonradan yayınlanmayan röportaj; eksiksiz EnerjiBaba Blog Sayfasında:

Ülkemizde Güneş Enerji Santralları (GES) 8 Ocak 2011 tarihinde 6094 Sayılı kanun ile başlanmıştır.  12 yılın sonunda geldiğimiz; 105 bin MW kurulu gücümüzün %10 kadar 11 bin MW GES kurulu gücümüz gerçekleşmiştir. 2017 ve 2019-2020 yılında GES kurulumundaki bazı kısıtlamalar nedeniyle bu yıllarda yüksek kurulumlar gerçekleşmiştir. Yüksek kurulumlar ve Enerji fiyatlarının yükselmesiyle 2023 yılının 2. yarısında 30 un üzerinde yeni Panel üretim tesisinin devreye girmesiyle Toplam 80 in üzerinde Panel Üretim tesisiyle ”Dünya’da Üretimde en büyük 3. Kapasiteye ulaşan Ülkesi olduk”’’

  • Türkiye’de toplamda panel üreticisi kaç firma vardır? Yıllara göre açıklar mısınız?

Bugün itibarıyla 80 üzerinde panel üretim tesisi vardır. Ülkemizde 2011 yılında başlayan bu üretim 2017 yılına kadar 17, 2020 yılında 25 civarındaydı

  • Toplam panel üretim kapasitesi 2024 yılı ilk 5 ayı itibariyle kaç olmuştur?

Yeni kurulan ve üretime geçecek fabrikalar ile Ülkemizdeki Panel üretim kapasitesi, 25-30 Bin MW lara ulaşacaktır. Enerji fiyatlarının yükselmesiyle 2023 yılının 2. Yarısında 30 üzerinde yeni Panel Üretim tesisiyle ’’Dünya’da panel Üretimi yapan en büyük 3. Ülkesi olduk’’

  • GES’e ilginin arttığı bu dönemde panel üretim alanında ne kadarlık yatırım yapıldı?

GES kurulum kapasitesinin çok üzerinde Panel üretim tesisi yapılmıştır.

2023 ve 2024 yılında kurulan ve kurulmakta olan panel üretim tesisleri için yaklaşık 450-500 milyon USD yatırım yapılmıştır  

  • Türkiye’de yıllık GES kurulum kapasitesi ne kadardır?

12 yılda yapılan GES kurulumumuz 12 Bin MW. Elbette istenilen kapasiteye ulaşılmamıştır. Fakat Enerji Bakanlığımızın ön görüsü önümüzdeki dönemde yılda 3.000MW ulaşılmasıdır.

  • Sektörde bir yığılma olmuş mudur? Olduysa bunun nedeni nedir?

Maalesef Ülkemizde Devlet Planlama Teşkilatının kalkması, Yatırımcıların doğru yönlendirilmemesi, Ülke ihtiyaçlarına göre fizibilitenin yapılmaması ve sektörün Dünyadaki üretim kapasitesi ile rakiplerin durumunun iyi analiz edilmemesi sebebiyle ortada yadsınmayacak atıl kapasite oluşmuştur.

  • Kaç firma üretimi durdurdu veya iflas etti?

Ülkemizdeki son zamanlarda yaşanan Ekonomik dalgalanma, maliyetlerin aşırı artması ve dövize bağlı ithal ürünlerdeki aşırı artışlar her sektörde olduğu gibi Solar Enerji sektöründe daralmalar meydana gelmiştir. Güçlü ve Borçsuz firmalar bir şekilde kapasite düşürerek bu sıkıntılı dönemi atlatacaktır.

  • Yaşadığınız en büyük sorun nedir?

Devlet Planlama Teşkilatının olmamasının yanında araştırılmadan yapılan kapasitenin üstünde yapılan yatırımlar, sebebiyle piyasalarda ciddi bir daralma söz konusudur. Ülkemizde Üretim kapasitesinin aşırı derecede fazla olması,

Talebin Arzdan çok az olması en büyük sorundur. Doğru fizibilite yapmamanın, . Hesapsız yatırım ve büyümenin acısını yaşamaktayız.

Ayrıca Ekonomi daralmayla birlikte, öz kaynak ile yapılan yatırımlar ertelenmekte, Bankaların uyguladığı Faiz politikası sebebiyle kredili yatırımlarda ise yüksek faiz nedeniyle yapılamamaktadır.

  • Çözüm önerileriniz nelerdir?

Ülkemizde ne kadar GES yatırımı yaparsak yapalım Enerji Bakanlığımızın öngörüsü yılda 3 bin MW kurulum beklenmektedir. Bu nedenle üretimimizin büyük kısmının ihracatını yapmamız gerekmektedir. Önümüzdeki en büyük engel Çin ve Uzakdoğu Ülkeleridir. Yüksek Üretim kapasitesiyle, Sektörde dikey büyümesi ve tüm hammaddelerini üretmesiyle büyük avantajı vardır. Birçok hammaddeyi aldığımız Çin Devleti ile rekabet yapmamız için sektörün desteklenmesi gerekmektedir.

Amerika, Avrupa ve Afrika Ülkelerinde büyük ölçekli GES yapılmaktadır. Bu ülkelere İhracat yapabilmemiz için Uzak doğu panel üreticileri rekabet yapabilecek desteklere ihtiyaç vardır.

  • Son bir sözünüz var mıdır?
  • 2023 yılında, 12 yılda ulaştığımız toplam kurulu gücümüz 12 GW iken, Aşırı yatırımlar nedeniyle Uzakdoğu Ülkelerinden 9 GW panel üretiminde kullanılan hammaddeleri ithal ettik. Eğer bu hammaddeleri zamanında kullanamassak ileride bu hammaddelerle yapılan panellerde sorun olma ihtimali büyüktür..

    You may also like...