Otellere Lisanssız YEKA Modeli – Hasan YİĞİT
Geçen günlerde Hürriyet Gazetesi’nde “Güneş topla oteller için” başlıklı güzel bir yazı yayınlandı. Burada Antalya’daki otel işletmecileri 50 milyon liraları bulan elektrik maliyetinden kurtulmak için yenilenebilir enerjiye geçmek istediklerini ifade ediyor.
Antalya’da Regnum Carya Oteli’nde düzenlenen 10’uncu Türkiye Enerji Zirvesi’nde bürokratlarla görüştükleri ve yıllık 50 milyon liraları bulan elektrik maliyetinden kurtulmak isteyen oteller Antalya’nın farklı bölgelerindeki verimsiz arazilere GES kurmak için gerekli düzenlemelerin yapılmasını talep etmişler.
Şimdi anlamadığım bir şey var, Antalya’da yaşayan ve CK Akdeniz EDAŞ bölgesini iyi tanıyan bir olarak Antalya’da verimsiz arazi çok az ve bu verimsiz olan bölgeler büyükşehir yasası kapsamı içinde 1/5.000 planlar yapılmış olması ile arazilerin fiyatları astronomik rakamlarda. Aynı dağıtım şirketi CK Akdeniz EDAŞ bölgesinde bulunan Burdur ve Isparta da 154 kV TM kapasiteleri düşük, bu büyüklükteki kurulumu şebeke ne kadar destekler bu başka bir soru.
Ben bu projeyi yalnız Antalya ile bölgesel kapsamında değil bütün Türkiye’deki otelciler ve beraberinde sanayicilerimiz, hastanelerimiz ve diğer işletmelerimizi kapsayan bir model ile bu yazımı sunmak isterim.
Ben buna kısaca Lisanssız-YEKA modeli adı vermek istiyorum. Normal YEKA ve Mini-YEKA modelinden değişik bir model. Bu model satışa yönelik değil, otellerin kendi öztüketimini karşılayabilme modeli olarak görmekteyim.
Lisanssız-YEKA model ile başta otel işletmecilerimizin, sanayicilerimizin, özel hastanelerimizin ve diğer işletmecilerimizin elektrik maliyetlerini düşürülmesi ve uluslararası pazarda rekabetçi olmasına faydalı olacağını düşünmekteyim.
Mevcutta çalışma yapılmış olan Niğde-Bor,Hatay-Erzin, Şanlıurfa-Vıranşehir ve Karaman-Ayrançı sahalarını Lisanssız YEKA’ya çevirmek.
Bilindiği gibi, çoğu sanayicilerimizin ve işletmecilerimizin çatıları güneş enerjisi sistemi kurabilmek için yeterli değildir. Örnek olarak, hastaneler ve oteller yüksek elektrik tüketiyor ve çatılarına kurulabilecek bir sistem ile yalnızca tüketilen elektriğin belki yüzde 3-5 karşılayabiliyor. Mesela, Antalya’da 2.000 metre kare kapalı alanı olan bir özel hastanenin yıllık tüketimi 2,5 GWh ve 5 yıldızlı otellerin yıllık tüketimi de en az 3 GWh, yıllık 6 GWh tüketim olan oteller de gördüm.
Belirttiğimiz sahalarda İstanbul, Ankara, Antalya ve diğer 78 ilimizdeki yüksek elektrik tüketimi olan işletmeci ve sanayicilerimiz bu Lisanssız-YEKA bölgesinde bir yarışma modeli ile sözleşme güçleri kadar GES kurma hakkı alabilmeleri gerekir.
Lisanssız-YEKA’ların hayata geçirilmesi için mevcut mevzuata değiştirilmesi gereken iki önemli adım var:
Birincisi;
Bu sistemi hayata geçirebilmek için lisanssız elektrik üretimi yönetmenliğinde bazı değişikliler gerekecek. İlk başta “üretim ve tüketim yeri aynı dağıtım şirketler sınırları içinde olması” ifadesi kaldırılması gerekiyor. İstanbul, Ankara, Antalya ve diğer 78 ilimizdeki otel işletmecilerimizin, sanayicilerimizin, özel hastanelerimizin ve diğer işletmecilerimizin ürettikleri elektriği kendi illerinde ki tüketim noktasında sorunsuz mahsuplaşabilmeleri için.
İkincisi;
Otel işletmelerimizin çoğu on iki ay çalışmadıkları için mevcut durumda olan Aylık Mahsuplaşma yerine KKTC’de kullanılan Yıllık Mahsuplaşma sistemin hayata geçirilmesi
Bu iki değişiklikler geçtiğinde ve mevcut sahalarda öncelikle Lisanssız-YEKA modelini hükümetimiz hayata sokarsa, bu aynı zamanda ekonomimize ve şirketlerimize daha çok faydalı olacaktır.
Lisanssız-YEKA’ların getireceği faydalar nedir?
Sanayicilerimiz ve İşletmecilerimizin en büyük masrafların başında gelen elektrik maliyetidir. Bu tür uygulama ile bu yüksek masraf kalemini düşürmüş oluruz. Elektrik masrafını bu yöntem ile düşürdüğümüz zaman sanayici ve işletmecilerimiz uluslararası pazarda daha çok rekabetçi olabilirler, bu da beraberinde yeni istihdam kapısı açar. Bununla beraber işsizlik sayılarımızı düşürmüş olur.
Yazımı kapatmadan önce bu sefer sanayicilere ve işletmecilere seslenmek istiyorum:
Elektrik maliyetinizi düşürmek ve uluslar arası pazarda rekabetçi olmak istiyorsanız hepiniz aynı masaya oturup proje yaratmanız gerekir. Uluslar arası pazarda rekabetçi olmak için beraberlik zamanıdır…
Kaynak: https://www.enerjiportali.com/otellere-lisanssiz-yeka-modeli/