Solarbaba ile ilgili bilmedikleriniz…!

GÜNEŞ ENERJİSİ SEKTÖRÜNDE SİVİL TOPLUM KURULUŞU OLMAK

SİVİL TOPLUM KURULUŞLARI NE YAPAR

Sivil toplum kuruluşlarının hangi amaca hizmet edecekleri kendi tüzüğünde yazılıdır. Amaç sektörün gelişmesi, güneş enerjisi kullanımının yaygınlaşması, yerli üretimin desteklenmesi, istihdamın artması, üyeler arası dayanışma, üniversiteler ile işbirliği vb. birçok şey sayılabilir.

Yaklaşık 5 yıllık bir sürede sektörün sorunlarının neler olduğunu sektördeki her kurum ve kuruluş ile bireyler öğrendi. Artık amaç sorunların ne olduğu değil sorunların çözümü için neler yapıldığını konuşmak gerek. Her toplantıda her konferansta sorunları saymak bir STK nun amacı değildir. Bu sorunların çözümü için neler yapıldığını anlatmak gerekir.

Sivil toplum kuruluşlarının yapması gerekenleri sıralamaya çalışırsak özetle, lobi faaliyetinde bulunur, mevzuatın geliştirilmesi için çaba sarf eder, toplumda farkındalık yaratacak etkinlikler düzenler, kişileri bilinçlendirme çabalarında bulunur, eğitime ve eğitim altyapısına katkı sağlar, sanayinin gelişimi için işbirlikleri oluşturur,  istihdamın geliştirilmesine katkı sağlar, üniversite sanayi işbirliği bağlarını kurar ve aslında tüm çabaların ortak noktası pazarın geliştirilmesi için çalışır.

Çevrenize bir de bu gözle bakın işte o zaman kimin gerçek sivil toplum kuruluşu kimin değil kolayca anlaşılır.

SAHTE (FAKE) SİVİL TOPLUM KURULUŞUNU ANLAMAK KILAVUZU

Ülkemizde sivil toplum kuruluşu olmak bir geçim kaynağı haline gelmiştir. Aslında bu konu sadece güneş enerjisi sektöründe değil enerji sektöründe birçok kuruluş ve kişi için geçerlidir.

Bir enerji derneği kurun ve bunun üzerinden ticari faaliyet yürütün, fuarlar konferanslar düzenleyin. 10 yıldır – 20 yıldır bu derneğin başkanı hiç değişmesin. Derneğin sektörel olarak hiçbir faaliyeti olmasın sadece kurduğunuz ticari şirkete hizmet etsin. Buna birçok örnek verebiliriz. İsterseniz bunu eğitim alanında bir kılıf bulun isterseniz enerji alanında isterseniz %100 yenilenebilir alanında. Kamu kurumlarına gidip sivil toplum kuruluşu adına yapacağınız etkinliğe deste isteyip bu desteği kendi çıkarınız için her alanda kullanmak ne derece dürüstlük bunu sizlerin takdirine bırakıyorum.

Sivil toplum kuruluşları elbette ticari faaliyet yapar, kamu kurumlarının desteğini de alır ama yapacağı ticari faaliyeti dernek iktisadi işletmesi üzerinden yapar ve genel kurulda üyelerinin denetimine bunu açar.

Ülkemizde güneş enerjisi veya enerji alanında yapılan fuarlardan sadece ikisi ticari faaliyet olarak düzenlenmektedir. Bunlar SOLAREX ve ICCI fuarlarıdır. Diğerleri yukarıda saydığımız düzen içerisinde ve STK maskesi altında yürütülen insanları yanıltmaya yönelik haksız kazanç kapılarıdır.

Bir de bunun yanında kendini sivil topluk kuruluşu veya sosyal şirket olarak tanımlayan ve bu yolla para ve taraftar kazanmaya çalışan kişiler var.

Yasalarla belirlenmiş ve ilgili kanun ve yönetmeliklere göre kurulmuş, bunlara göre hareket eden kurumlara Sivil Toplum Kuruluşu denir. Genel kurulları vardır, yönetim ve denetim kurulları vardır ve her genel kurulda tüm hesapları incelenip üyelerine hesap verirler.

Dernekler kanunu 2 maddesi f fıkrasında platformun tarifi şu şekilde yapılmıştır: ‘’Derneklerin kendi aralarında veya vakıf, sendika ve benzeri sivil toplum kuruluşlarıyla ortak bir amacı gerçekleştirmek üzere girişim, hareket ve benzeri adlarla oluşturdukları tüzel kişiliği bulunmayan geçici nitelikteki birliktelikler’’

Buradan da görülüyor ki şahısların PLATFORM kurması mümkün değildir. TTK hükümlerine göre kurulmuş bir firmanın da amacını gizlemek ve kamu yararına sosyal bir iş yaptığı algısını yaratmak için isminin içerisinde PLATFORM sözcüğünü kullanması ve kanuni statüsünü açık açık yazmaması biraz önce yukarıda da bahsedildiği gibi asıl amacını gizlemeye yönelik bir faaliyettir. Ticaret sicil gazetesinde yazan faaliyet alanını gizlemeye yönelik bir eylemdir.

SOMUT BİR ÖRNEK: SOLARBABA

Sektörde yaklaşık 20 yıllık bir geçmişi olan Ateş UĞUREL belki de sektörde ilk panel ithal edip uygulama yapan kişilerden biridir.

1996 yılında FORE ENERJİ ile başlayan yolculuk firmanın FORM GRUP a devri ile son bulmuştur.

2009 yılında IRES ENERJİ kurulmuş2013 yılına kadar faaliyetine devam etmiş,

2013 yılında ZEN ENERJİ kurulmuş 2014 yılında ZEN ENERJİ TEKFEN’e devredilmiş, aynı yıl IRES ENERJİ ismi 22.04.2013 tarihinde SOLARBABA GÜNEŞ ENERJİSİ PLATFORMU LTD ŞTİ olarak değiştirilmiştir. İşte işin ilginç yanı bundan sonra başlamaktadır. SOLARBABA adının marka tescil tarihi 17.01.2014, yani SOLARBABA 20 YILLIK BİR KURULUŞ DEĞİLDİR

Bundan sonra 8.2.2016 tarihinde bir isim değişikliğine daha gidilmiş ve firmanın ismi SOLARBABA GÜNEŞ ENERJİSİ PLATFORMU SANAYİ TİCARET AŞ. Olarak değiştirilmiştir. Bu değişiklik ile firmanın faaliyet alanı Nace Kodu:63.12.01 (Rev.2)-Web portalı faaliyetleri olarak belirlenmiştir.

Yani SOLARBABA kendisi bir platform değildir TTK na tabi tek kişilik bir ANONİM ŞİRKETTİR.

Her yerde ifade ettiği gibi SOSYAL BİR ŞİRKET değildir. Ülkemiz yasalarına göre SOSYAL ŞİRKET diye bir kavram yoktur bu sadece göz boyamadır, aldatmacadır.

Yapılan tüm açıklamalarda SOLARBABA GÜNEŞ ENERJİSİ PLATFORMU unvanı kullanılmaktadır. Bu ifade yanıltıcıdır. Gerçek ismi SOLARBABA GÜNEŞ ENERJİSİ PLATFORMU A.Ş’dir.

SOLARBABA GLOBAL isimli kuruluş 1996 yılında Hollanda – Amsterdam’da olarak lanse edilmektedir. Hâlbuki böyle bir kuruluş yoktur. SOLARBABA isim tescili 2014 yılına aittir. 1996 yılındaki bir kuruluşa bu isim verilmesi imkânsızdır.

SOLARBABA “We are a non profit social company” diyerek kendini yabancı ülke firmalarına şirin göstermek istemektedir. Anonim Şirket KAR AMACI GÜDEN bir kuruluştur ve ülkemizde SOSYAL ŞİRKET diye bir kavram yoktur. Kar amacı gütmeyen insanlar vakıf ve dernek kurmakta veya bunlara üye olmaktadır.

Yine profilinde yazdığı şekli ile aylık 4 milyondan fazla takipçisi olduğunu iddia etmektedir. Bunu internet yayıncılığından veya reklamcılığından birazcık anlayan herhangi biri hemen yalanlayacaktır.

Takipçi sayılarına bakıldığında; Facebook: 85 bin, Twitter: 12,7 bin, Linkedin: 13,3 bin kişidir. Toplam 111.000 kişi takipçi sayısı ile aylık 4 milyon sayısına nasıl ulaşılıyor anlamak imkânsızdır. Bir de bu takipçilerin ne kadarı kuaför ve emlakçı ona bakmak gerek. Messenger.com internet sitesinin bile aylık tıklanma ortalaması 4.8 milyon. Herhalde SOLARBABA sitesinin bu kadar popüler olması mümkün değildir. http://www.connectedvivaki.com/hangi-site-ne-kadar-tiklaniyor-aralik-2016-gemius-verileri/

Web sitesinin ortalama günlük ziyaret sayısı en fazla 200 civarında. Bu da ayda eder 6000.

https://myip.ms/info/whois/173.247.245.236/k/539313938/website/solarbaba.com

SONUÇ

Tek amaç kendini EN BÜYÜK ve EN BİLGİLİ göstermek bu saye de de para kazanmak veya SOLARBABA ismini kendinin gerçek yüzünü bilmeyenlere PAZARLAMAKTIR.

Şu ana kadar her zaman yerli üretim karşıtı olmuş, yerli üretimi kötülemek ve kalitesiz olduğu algısını yaratmak için elinden gelen tüm çabayı göstermiş, nihayetinde söz yerli üreticilere ‘’VATAN HAİNİ’’ demeye kadar getirmiştir.

Daha çok yeni, 01.02.2018 tarihinde Linkedin’den yaptığı paylaşımda ‘’ Güneş panelinde yerli üretimin istihdama hiçbir katkısı olmaz, bundan sonra da hiç olmayacak çünkü üretim tesislerinde artık insan çalışmayacak. Antidamping-gözetim gibi uygulamalar tüm dünyada güneşin önünü kesmek, önlenemeyen yükselişini yavaşlatmak için yaratılan bahanelerdir.’’ Demiş ve her zaman da ithal panellerin ülkeye gelmesi konusunu desteklemiştir. Bakanlığın aldığı Antidamping kararının en ağır eleştiricisi olurken Çin hükümetinin yaptığı Damping uygulamalarına en ufak eleştiri getirmemiştir.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bunun tek bir sebebi var: PARA

Yurt dışından ülkemize panel getiren firmaların çoğu burada ofis bile açmaya gerek görmemişler, Home Office çalışan kişilerle buradaki faaliyetlerini sürdürmüşler ve oldukça da başarılı olmuşlardır. Bunun iki sebebi vardır bu şekilde yerli işbirlikçilere bol bol paralar akıtarak yerli üretim aleyhine algı oluşturulmuş ve ürünlerini rahatça satmışlardır.

İkinci sebep burada ofis açmayarak sattıkları malzemelerin ilerde yaratacağı olumsuz koşullardan yasal olarak etkilenmelerinin de imkânı kalmamıştır. Aleyhlerine hiç kimse dava açamayacaktır.

Ülkede ‘’MİİLLİ VE YERLİ ENERJİ’’ söylemlerini savunan kişilerin de bunların yanında olması ayrı bir düşünülmesi gereken noktadır.

Bu günkü geldiği noktaya bakarsanız Home Office çalışan, EİF fuarında düzenlediği SOLAR CADDE uygulaması ile komisyon alan, panel ithalatçıları tarafından kendisine verilen misyonu gereği yerli paneller aleyhine yazdığı yazılar ve verdiği beyanlardan aldığı para ile geçinmektedir.

Takdiri ülkemiz güneş enerjisi sektörüne bırakıyorum .

İstanbul Ticaret Odası “Solarbaba A.Ş.” ile ilgili Firma Sicil Belgesi  Solar Baba – _TO – 10.02.2018

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

İstanbul Ticaret Odası sicil kayıtlarına göre ( Solar Baba – _TO – 10.02.2018  ) Ateş Uğurel, 28.11.2011 tarihinde İRES Enerji San. ve Tic. Ltd. Şti kurmuştur ve bu şirketi 08.04.2013 tarihinde ünvan değişikliği yapıp Solarbaba Güneş Enerjisi Platformu San. ve Tic. Ltd. Şti. ismi ile değiştirmiştir. En son olarak 03.02.2016 tarihinde yeni bir ünvan değişikliği ile Solarbaba Güneş Enerjisi Platformu San. ve Tic. A.Ş. olarak değiştirilmiştir.

Buradan görüldüğü gibi Solarbaba hiçbir zaman kar amacı gütmeyen bir kuruluş olmamıştır.

Bunlar resmi kayıtlar. Ateş bey paylaşırsa şayet Solarbaba’nın LindkedIn Profilinde yazdığı gibi Amsterdam Şehrinde 1996 dan beri faaliyet de olduğunu gösteren Belgeyi görmek isterim. Ayrıca Solarbaba Türkiye de 1996 dan beri faaliyet gösterdiğine dahil Belgeleri de görmek istiyorum. Bu Belgeleri gösteremiyorsa şayet bu durum benim İddialarımın doğru olduğunu kanıtlamaktadır.

İlk defa 2013 yılında resmi kayıtlarda Solarbaba bir Limited Şirketi olarak önümüze gelmiştir. O zaman EİF 2016 da pasta ile kutlaması yapılan 20. yıl şovu falan hepsi yalan mıydı?

Linkedin profilinde yazdığı “We are a non profit social company” ile ilgili Sivil Toplum Kuruluşu olduğuna dair resmi belge görmek istiyorum. Türkiye kanunlarına göre Sosyal Şirket yoktur. Şirket veya STK vardır. Şirketler her zaman kar amaçlı kuruluşlardır.

Avrupa da da aynısıdır. Örnek olarak Almanya da “e.V.” vardır (eingetragenes Verein). Pozizyonu bizim Türkiyedeki Dernek statüsünde olanlar kuruluşlardır. Orada da “GmbH” (Türkiyede “Ltd. Şti.”) ve “AG” (Türkiyede “A.Ş”.) ler de kar amaçlı kuruluşlardır.

Güneş Enerjisi Sektöründeki sosyal algıda temizlik zamanı…

You may also like...